Rajaseututyö 100 vuotta!

16.1.2023

Rajaseututyötä on tehty Suomessa 100 vuotta. Vapaaehtoisvoimin toimiva Rajaseutu ry edistää suomalaisten rajakuntien hyvinvointia jakamalla apurahoja opiskelijoille, tukemalla paikallista yhdistystoimintaa ja huomioimalla kotisetunsa elinvoimaisuutta edistäneitä toimijoita. Tärkeitä rajaseudun voimavaroja ovat myös kulttuuri ja luonto. Nykymuodossaan toimintaa toteuttaa Rajaseutu ry, johon Rajaseutuliitto vuonna 2015 yhdistyi.

Uutuuskirja kuvaa rajaseututyötä Suomen historian eri vaiheissa

Juhlavuoden kunniaksi ilmestyy poliittisen historian dosentti Ville Jalovaaran kirjoittama Lähemmäksi muuta Suomea -historian tutkimus. Kirja kuvaa moniulotteista rajaseututyötä osana Suomen historiaa. Suomi itsenäistyi vuonna 1917, mutta itäraja oli pitkään levoton. Nuori tasavalta pyrki vakauttamaan rajansa lähentämällä rajaseutuja muuhun Suomeen. Tämä oli rajaseututyön käynnistäjän, maatalousneuvos Uuno Branderin visio 1920-luvun alussa.

Vahvasti maataloudellisena neuvontatyönä alkanut rajaseututyö on liittynyt vuosien saatossa myös maanpuolustukseen, koulutukseen ja sosiaalipolitiikkaan. Matkailun edistäminen sekä itä- että länsirajalla ja kulttuuriin liittyvien vetovoimatekijöiden vahvistaminen ovat olleet mukana rajaseututyössä alusta asti. Kirkon rajaseututyön käynnistäminen oli tärkeä osa kokonaisuutta.

Rajaseututyöhön ovat vaikuttaneet sodat, jälleenrakennus, 1960-luvun murros ja maaseudun autioituminen, 1990-luvun lama ja EU-Suomen syntyminen. Nyt 2020-luvulla ollaan tilanteessa, jossa itäinen raja sulkeutuu ja rajaan kiinnitetään erityistä huomiota.

- Uskon, että kirjan myötä yhteiskunnallinen kirjallisuus saa uusia lukijoita ja rajaseututyön historia tulee tutuksi entistä useammalle. Sataan vuoteen mahtuu paljon erilaisia vaiheita, toteaa Rajaseutu ry:n toiminnanjohtaja Elina Nihtilä.

 Kirjan lisäksi rajaseututyön historiaan voi juhlavuonna tutustua kiertävässä näyttelyssä,  joka on esillä Joensuussa (maaliskuu), Suomussalmella (huhtikuu), Lappeenrannassa (toukokuu), Ivalossa (kesäkuu) ja Kuusamossa (syyskuu).

Lähemmäksi muuta Suomea -historian tutkimus julkistetaan 18.1.2023.

Kirjaa voi tilata Rajaseutu ry:stä hintaan 36 euroa (sisältää postikulut) tai noudettuna 25 euroa. 
Lisätietoja ja tilaukset: rajaseutu(a)rajaseutu.fi

 
Rajaseutu ry on 100 vuotta toiminut aatteellinen yhdistys, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Suomen rajamaakunnat. Rajaseutu ry muun muassa myöntää syksyisin opintoapurahoja toisen asteen opiskelijoille ja tukee toiminta-alueensa yhdistyksiä ja vapaaehtoisjärjestöjä.