Rajaseudun hyväksi

Hanketoiminta

Rajaseutu ry tukee monipuolista hanketoimintaa rajaseudun kunnissa. 

Hanketuella haluamme edistää toiminta-alueellamme vaikuttavien paikallisten yhdistysten ja vapaaehtoistoimijoiden alueellista elinvoimaisuutta lisäävää toimintaa. Etenkin nuorten ja ikäihmisten hyvinvointia edistävä toiminta on keskeistä.

Vuoden rajaseututunnustusten myöntäminen tuo esiin maakuntien arvokasta vapaaehtoistoimintaa ja onnistuneita toimijoita.

Hanketukialueet vaihtuvat vuosittain.  Vuonna 2024 hankealue on Kainuu. Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi. Vuonna 2023 hankealue oli Pohjois-Karjala ja vuonna 2022 Etelä-Karjala ja Kaakonkulma.

Opintoapurahat

Rajaseutu ry myöntää koko toiminta-alueelleen 350 euron arvoisia opintoapurahoja taloudellista tukea tarvitseville rajaseudun toisen asteen opiskelijoille. Seuraava opintoapurahahaku alkaa 19.8.2024.

Keväisin Rajaseutu ry jakaa stipendejä Suomen saamelaisalueen yläasteilla ja lukioissa saamen kieltä opiskeleville nuorille. Stipendit jakautuvat koulujen opettajien suositusten mukaisesti.

Muu avustustoiminta

Maakuntahankkeiden lisäksi olemme mukana yhteistyökumppaneidemme projekteissa ja avustamme eri toimialojen hankkeita koko toiminta-alueellamme. Avustuskohteet vaihtuvat vuosittain.

Historian vaaliminen

Rajaseututyötä on tehty yli 100 vuotta. Rajaseutu ry välittää ja tallentaa historiaa tuleville polville rajaseututyön yhteiskunnallisesta merkityksestä Suomen historian eri vaiheissa.