Vuoden 2021 rajaseututunnustukset myönnetty läntisimmän Lapin alueelle

9.9.2021

Rajaseutu ry palkitsi Vuoden 2021 Rajaseutu-tunnustuksilla hyvinvointia, kulttuuria ja ihmisten välistä vuorovaikutusta edistäneitä henkilöitä sekä yhdistyksiä läntisimmän Lapin alueella. Tänä vuonna huomionosoituksen sai neljä yhdistystä; Jokivartisten-kyläseura Pellosta, Länsi-Rajan Rasti Ylitorniolta, Ranuan Kielaat partiolippukunta sekä Väyläfestivaali Muoniosta. Lisäksi kiitoksena uraauurtavasta ja vuosikymmenten pitkäjänteisestä työstä pohjoisen yrttien tunnettuuden lisäämisessä palkittiin Marja ja Lasse Tuominen Ylitorniolta

Kemissä järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa haluttiin nostaa esiin kotiseutunsa elinvoimaisuutta hyvin eri tavoin edistäneitä toimijoita. Yhteistyö myös naapurimaiden ja -kuntien kanssa on ollut merkittävää.

  • Luonnon arvostaminen ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien tukeminen näkyvät hyvällä tavalla palkittavien toiminnassa. Haasteellinen korona-aika on kaikessa ikävyydessään pakottanut taistelemaan, mutta tuonut myös uusia oivalluksia ja selviytymiskeinoja toiminnan ylläpidossa ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa, kiittää Rajaseutu ry:n toiminnanjohtaja Elina Nihtilä.

Rajaseutu-tunnustusten kohdealueet vaihtuvat vuosittain yhdistyksen toiminta-alueella. Vuoden Rajaseutu-tunnustusten lisäksi Rajaseutu ry on avustanut Lapin länsirajan paikallisten yhdistysten erityisesti lapsille, nuorille ja ikäihmisille suuntaamaa toimintaa.

Tunnustuspalkinnon saajat vuonna 2021

Jokivartisten-kyläseura ry (Pello)
Jokivartisten-kyläseura järjestää tapahtumia, ylläpitää liikunta- ja harrastuspaikkoja ja tekee monitahoista yhteistyötä myös yli valtakunnan rajojen. Meän Hihto – Jägermarschen, H-Pilkki, Frisbeeviestihiihto sekä Kansallinen Naamivaara Open Frisbee -rankingkilpailu kokoavat ihmisiä yhteen. Niin tekevät myös tunnelmalliset puuro- ja laavuillat. Latuverkosto taukopaikkoineen, täysimittainen frisbeegolfrata ja kunnon vauhdit laskijoille antava pulkkamäki ovat kyläseuran hyvässä hoidossa. Erittäin aktiivisesti toimivan ja asukkaita hyvin tavoittavan kyläseuran sydämen muodostavat kuusi kyläyhteisöä.

Länsi-Rajan Rasti ry (Ylitornio)
Länsi-Rajan Rasti on vuonna 1983 perustettu suunnistuksen erikoisseura, joka on malliesimerkki siitä, miten yhteistyötä voidaan tehdä yli rajan. Myös Ruotsin puolella toteutuva viikoittainen yhteistyö rajarastien merkeissä on jatkunut ennen koronan aiheuttamaa keskeytystä jo 20 vuotta, vuoroviikoin rajan molemmin puolin. Yhteinen ”meän kieli” nivoo kaikenikäisiä harrastajia mukaan luonnonläheisen ja liikunnallisen toiminnan pariin. Länsi-Rajan Rastin lisäksi kunniamaininta myönnetään ruotsalaiselle kumppanuusseura Övertorneå IF-Orienteringille.

Ranuan Kielaat ry (Ranua)
Partiolippukunta Ranuan Kielaat järjesti ennakkoluulottomasti ja uutta kokeillen kaikille Lapin lippukunnille innovatiivisen Etätahti Arktis -tapahtuman, joka tarjosi turvallisen vaihtoehdon odotetulle, mutta koronan takia peruuntuneelle Partiotahti-tapahtumalle. Etätahti Arktis oli ensimmäinen Lapissa järjestetty suuri etäpartiotapahtuma. Sen sisältämät toimintapaketit koloiltoihin ja retkeilyyn edistivät nuorten mahdollisuuksia harrastaa partiota mielekkäästi. Etätapahtumaan osallistui yli 1 100 asiasta kiinnostunutta partiolaista. Se on todella hyvä saavutus.

Väyläfestivaali ry (Muonio)
Väyläfestivaali vireyttää näkyvästi Tornionlaakson taide- ja kulttuurielämää sekä kehittää Suomen, Ruotsin ja Norjan elämyksellistä rajayhteistyötä taiteen saralla. Musiikin, kirjallisuuden sekä tanssi- ja kuvataiteen ystävät voivat nauttia lohennousun aikaan korkeatasoisista esityksistä ainutlaatuisilla ja luonnon muovaamilla esityspaikoilla läpi koko Tornionlaakson. Rajojen tuntumassa, väylän varrella puhutut viisi eri kieltä kuuluvat elävinä Väyläfestivaalin ohjelmassa. Väyläfestivaali on erityinen toimija, joka avaa taiteilijoille kansainvälisiä esiintymistilaisuuksia. Korona-aikaan festivaalin on voinut kokea elokuvateoksena ja luontoa kunnioittavina ulkoilmatapahtumina.

Yrttiasiantuntijat Marja ja Lasse Tuominen (Ylitornio / Meltosjärvi)
Marja ja Lasse Tuominen ovat yrttialan pioneereja. He perustivat alan yrityksen jo 1980-luvulla, jolloin luonnontuotealan yrttipuoli oli Suomessa vielä hyvin uusi. Tuomiset ovat jakaneet osaamistaan myös muille asiasta kiinnostuneille olemalla mukana useissa hankkeissa, järjestämällä koulutuksia ja kirjoittamalla opaskirjoja. Moni tälläkin hetkellä toimiva yrttineuvoja tekee työtään Tuomisten opeilla. Sitoutuneet järjestöihmiset ovat elävöittäneet vuosikymmenten ajan paikallisyhteisön elämää toteuttamalla yrttiteeseremonioita, taidenäyttelyitä, retkiä ja kirjallisuuspiirejä.