VUODEN RAJASEUTUTEKO 2018 JA RAJASEUTUTOIMIJAT 2018

13.8.2018

Kamukamu-tiimin ollessa vaihto-opiskelussa maailmalla, tunnustuksen vastaanotti heitä ohjaava opettaja Anne Määttä
Kamukamu-tiimin ollessa vaihto-opiskelussa maailmalla, tunnustuksen vastaanotti heitä ohjaava opettaja Anne Määttä
Ilmari Schepel
Ilmari Schepel
Tarja Lukkari
Tarja Lukkari
Urho Kähkönen
Urho Kähkönen
Maija Palsio
Maija Palsio
Ilo on irti!
Ilo on irti!

Rajaseutu ry jakoi Vuoden rajaseututeko ja rajaseututoimija -tunnustukset Kainuun maakuntajuhlassa Suomussalmella lauantaina 11.8. Tunnuspalkinnot luovutettiin henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat toimineet rajaseudun ja sen asukkaiden hyväksi tai toiminnallaan edistäneet rajaseudun nuoria toimimaan rajaseudulla sekä edistäneet nuorten yritys-, harrastus- tai vapaaehtois-toimintaa. Palkinto on maakuntatasoinen ja kohdistettiin tänä vuonna Kainuuseen.

RAJASEUTUTEKO 2018

Palkinto myönnettiin Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelevalle Kamukamu-tiimille: Teemu Kiiski, Jasmin Hyrkäs, Inka Sihvola, Lauri Auerniitty, Roope Haverinen, sen innovatiivisesta, nuorten yksinäisyyttä ja eriarvoistumista ehkäisevästä kaverisovelluksesta. Kamukamu on lähitulevaisuudessa verkossa toimiva ilmainen sovellus, jonka avulla voi etsiä ja löytää läheltä samanhenkisen kaverin osallistumaan yhteiseen harrastukseen tai muuhun yhdessä tekemiseen. Sovelluksen kehittämiseen tiimiä on motivoinut yksinäisyyden ja sen myötä herkästi syntyvän ulkopuolisuuden tunteen ehkäiseminen, sillä ne ovat riski syrjäytymiselle, mielenterveyden ja muiden sairauksien synnylle.  Sovelluksen kehittäminen onkin nuorilta ihailtava osoitus välittämisestä ja myötätunnosta muita kohtaan.

Sovelluksen kehittäminen on myös osoitus nuorten yrittämisen halusta ja kyvystä verkostoitua, sillä jo tähän mennessä se on vaatinut usean eri alan opiskelijan osaamista ja yhteistyötä. Jatkossa sovelluksen testaaminen, julkistaminen ja siitä myös kaupallisen version kehittäminen edellyttävät verkostojen laajentamista Kainuusta muualle Suomeen ja edelleen rajojen yli muualle maailmaan.  Kamukamu-tiimin jäsenet saavatkin hankkeessaan monipuolista ja hyvin arvostettua työkokemusta. Parhaimmillaan hankkeesta syntyy yritys ja työpaikkoja muillekin Kainuussa.

VUODEN RAJASEUTUTOIMIJAT 2018

Ilmari Schepel, agronomi, Suomussalmi

Mittavasta toiminnasta maaseudun ja kylätoiminnan kehittämisessä. Ilmari Schepel on sitkeästi nostanut esiin maa- ja rajaseutualueen erityiskysymyksiä ja kehittänyt niihin ratkaisuja.  Monipuolisella osaamisellaan ja kokemuksellaan hän on suunnitellut ja johtanut lukuisat kotimaiset ja rajan yli tapahtuneet hankkeet onnistuneeseen päätökseen.

Tarja Lukkari, metsänhoitaja, harvaan asutun maaseudun erityisasiantuntija, Sotkamo

Aktiivisesta toiminnasta maaseudun ja kylätoiminnan kehittämiseksi. Hänen laaja-alaisesta, monipuolisesta asiantuntemuksestaan ovat erilaisissa koulutus- ja kehittämishankkeissa hyötyneet niin kyläyhteisöt, maaseutuyrittäjät kuin muut maaseudun järjestöt. Hänen kehittämistyönsä tulokset näkyvät myös toimijoiden välisen yhteistyön tuntuvana tiivistymisenä.

Urho Kähkönen, taiteilija,  Kuhmo

Ansiokkaasta työstä kotikaupungin taide-elämän elävöittämisessä ja asukkaiden yhteisöllisyyden vahvistamisessa. Hänen yhteisölliset taideteoksensa ovat houkutelleet tekijöikseen kaupungin asukkaiden koko kirjon ja edistäneet sekä tekijöiden että katsojien hyvinvointia. Urho Kähkösen kotiinpaluu on merkittävästi lisännyt Kuhmon taide-elämän kiinnostavuutta.

Maija Palsio, tanssinopettaja, Kuhmo

Rohkeasta ratkaisusta elää tanssille ja kehittää Kuhmon tanssitaiteen kulttuuria, mistä Joutsentanssi-festivaali on onnistunut esimerkki. Palsion tanssikoulu innostaa nuoria itsensä ja tunteidensa ilmaisuun tanssin keinoin, inspiraation lähteeksi nousee usein oma kotiseutu ja sen luonto. Opettajana hän jakaa avoimesti monipuolisen osaamisensa uusille tanssitaiteilijoille.