Vuoden 2020 rajaseututunnustukset myönnetty Suomen saamelaisalueelle

20.11.2020

Rajaseutu ry palkitsi Vuoden 2020 Rajaseutu-tunnustuksilla yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukeneita aktiivisia kansalaisia sekä yhdistyksiä pohjoisimman Lapin alueella. Palkitsemistilaisuus järjestettiin Inarissa. Tänä vuonna huomionosoitus myönnettiin yhdeksälle toimijalle, jotka ovat ansiokkaasti työskennelleet rajaseudun ja oman kotiseutunsa hyväksi.

Rajaseutu-tunnustuksella halutaan kiittää vapaaehtoistyötä tehneitä ihmisiä ja pitkäjänteisesti toimineita yhdistyksiä nostaen esiin merkityksellistä tekemistä. Hyvinvoinnin edistäminen, kotiseudun elinvoimaisuuden ylläpitäminen, harrastusmahdollisuuksien vahvistaminen sekä kulttuurin, perinteiden ja yhteisöllisyyden vaaliminen ovat tunnustusten takana olevaa toimintaa.

Palkinnolla halutaan huomioida rajaseudun toimijoita, joista jokainen on jättänyt omalla tavallaan pysyvän ja vahvan jäljen alueen elämään ja hyvinvointiin, kiittää Rajaseutu ry:n toiminnanjohtaja Elina Nihtilä.

Rajaseutu-tunnustukset kohdistuvat vuosittain eri puolille Rajaseutu ry:n toiminta-aluetta. Tänä vuonna kohteena ovat olleet Enontekiön, Inarin, Utsjoen ja Sodankylän kunnat. Vuoden Rajaseutu-tunnusten lisäksi Rajaseutu ry on osallistunut alueellisten yhdistysten toimintaan kohderyhmänään erityisesti lapset, nuoret ja ikäihmiset.

Tunnustuspalkinnon saajat vuonna 2020

Ivalon Palloseura
Suomen pohjoisin jalkapalloseura tarjoaa lapsille ja nuorille matalan kynnyksen harrastuksen taitotasosta riippumatta.

Johtti Sápmelaccat rs
Vuonna 1969 perustettu saamelaisyhdistys Enontekiöltä. Yhdistys edistää saamelaista kulttuuria ja elämänmuotoa. Sillä on merkittävää yhteiskunnallista ja yhteisöllistä toimintaa naapurimaiden kanssa.

Raattaman Reitit ry
Raattaman Reitit ry:n Raattaman ja Yli-Kyrön kylien ympäristössä ylläpitämä latuverkosto on tärkeä kylien elinvoimaisuudelle ja erityisesti matkailualalle. Yhdistys on onnistunut sitouttamaan toimintaansa vapaa-ajan asukkaita ja lisännyt paikallista vuorovaikutusta.

Tunturi-Kiekko ry
Jääkiekkoseuran Lapin Liigan pelimatkojen lisäksi otteluita pelataan säännöllisesti pohjoisissa naapurimaissa. Kansainvälinen toiminta tuo lisää sisältöä vauhdikkaaseen harrastukseen.

Ulla Aikio-Puoskari
Koulutussihteeri Ulla Aikio-Puoskari  Sodankylästä on saamen kielten elinvoimaisuuden vahva puolestapuhuja. Hän on edistänyt saamen kielten opetuksen saavutettavuutta, jonka ansiosta kieli siirtyy puhuttuna, kirjoitettuna ja kehittyvänä käyttökielenä uusille sukupolville.

Jatta Jessica Kaivosoja
Jatta Kaivosoja on järjestänyt Inarissa ruoka-apua perheille koronakevään aikana ja saanut yrityksiä lähtemään mukaan hyvään toimintaan. Puhuu ja toimii tärkeän asian puolesta.

Helena Määttä
Paatsjoen-Nellimin kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Helena Määttä on aikaansaava kyläyhdistystoiminnan ja yhteisöllisyyden edistäjä, joka saa ihmiset innostumaan toiminnasta myös naapurimaissa.

Jan-Eerik Paadar
Inarilainen matkailu- ja ohjelmapalveluyrittäjä Jan-Eerik Paadar avusti paikallisten kylien asukkaita koronakevään aikana edistyksellisellä otteella ja toimintatavalla järjestämällä hyväntekeväisyyshuutokauppoja.

Yrjö Portti
Inarin Yritys -urheiluseuran hiihtovalmentaja, huoltaja ja kuljetusmestari Yrjö Portin toiminta mahdollistaa nuorten harrastamisen ja kilpailumatkat eri puolille Suomea ja Norjaa.